Segloravägen 26, 504 64 Borås
033-22 21 80

 

Situationen i Asien för import & export

Till våra Kunder,

 

Den rådande situationen på traden Asien – Europa är minst sagt turbulent med fortsatt platsbrist på båtarna och problemet med brist på utrustning kvarstår och ser ut att bli allt värre i takt med att efterfrågan ökar.

Även om man lyckas boka plats med ett rederi så betyder det inte att man per automatik får en tomcontainer att lasta godset i.

Problemet är mest akut i Kinas största hamnar där det råder allvarlig brist på all typ av utrustning, både 20’, 40’ och 40’HQ och framträdande orsaker till containerbristen är dels obalansen mellan import/export till/från Kina samt att rederierna lägger en stor del av utrustningen på andra trader med högre avkastning. Det vi också förstår är att produktionen i Kina går på högvarv.

 

Fraktnivåerna skjuter i höjden med tillägg som PSS (Peak Season Surcharge) och andra tillägg med varierande namn beroende på rederi.

Att få plats och container i Kina under resten av november är näst intill omöjligt och vi kan se florerande spotpriser på mellan $4500-$5500/40’ just nu och som det ser ut är det dessa fraktnivåer som verkar vara det nya normala då indikationen för avgång i december ligger på $5000 och uppåt.

Det Kinesiska nyåret ligger sent nästa år och infaller den 12 februari vilket bidrar till att trycket från Asien kommer vara fortsatt högt under januari där man tror att fraktnivån kan hamna på $6000/40’ även om det känns orimligt.

Tittar man tillbaka så ligger frakterna på snarlika nivåer som slutet av 2010, skillnaden vara bara att då drog rederierna undan kapacitet för att trycka upp priserna jämfört med rådande situation där båtarna istället går fulla.  

 

Vi gör vårt bästa för att hålla vår service och arbetar hårt med att få med lasten från Asien till det offererade priset ni fått av oss.

Alla priser gäller ”Until Further Notice” samt är ”Subject to space and equipment” och prisutvecklingen går just nu i rasande fart och prisändringar kan komma med kort varsel även under en avtalsperiod.

Vid bokningar där vi inte kan få plats till avtalat pris kommer vi kontakta er med fraktförslag som ni får godkänna.

I dagsläget är det inte möjligt för någon aktör att boka på normala long-terms kontrakt utan alla tvingas välja dyrare frakter och ibland spot-priser till fantasinivåer för att få med lasten.

Ni kommer säkert höra rykten om lägre priser som dyker upp på marknaden men när det kommer till bokning är dessa inte verkliga.

 

Det är nog ingen som för ett år sedan kunde förutspå den här situationen och vilka effekter Covid-19 fått på världshandeln.

I denna speciella situation hoppas vi på er förståelse och tror att vi tillsammans kan hitta lösningar.

 

Som vanligt så finns vi inte längre bort än ett telefonsamtal.

Senast ändradfredag, 27 november 2020 14:33

Kontakt

Besöksadress
Kerry Logistics (Sweden) AB
Segloravägen 26
504 64  BORÅS

Box 210
501 13 BORÅS

Växel: 033-22 21 80

Nyhetsbrev
Joomla Extensions powered by Joobi

Log in

create an account